«Ο Όρκος του Ιπποκράτη δεν κάνει 5 ευρώ, ντόπιοι – μετανάστες τζάμπα στο γιατρό»

Παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας Αν και στην άλλη άκρη της χώρας, έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάδειξη της περίπτωσης αυτής, καθώς στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας η μοναδική συναδέλφισσα που αρνείται να ζητήσει το αντίτιμο από τους ασθενείς, δέχεται καθημερινά απειλές για αναφορές και κυρώσεις.

Ακολουθούν τα κείμενα που συνόδευαν τις δύο παρεμβάσεις.

Ανακοίνωση της δεύτερης παρέμβασης (16/2/2011):

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ 5 € ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΖΑΜΠΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

Αντιστεκόμαστε και καταδικάζουμε το εισιτήριο των 5 € που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του κράτους καταστολής και απαξίωσης «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πριν 25 χρόνια η ίδια κυβέρνηση που δημιούργησε το όραμα της δημόσιας και δωρεάν υγείας σήμερα καλεί όλους εμάς να συναινέσουμε και να γίνουμε πελάτες σε μία εμπορευματοποιημένη υγεία την οποία ξεπουλάνε στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους ενώ άλλοι δώσανε τη ζωή τους για να την αποκτήσουν. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο για να εξεταστούν.

Είναι απαράδεκτο το υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό να προσπαθεί να εισπράξει από τους ασθενείς αυτά που το κράτος τους έχει περικόψει και που κανονικά θα έπρεπε να τους αποδώσει στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας. Από την εγκύκλιο αυτή πλήττονται για ακόμη μια φορά κατά κύριο λόγο τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας(άποροι, ανασφάλιστοι, παιδιά που για να συμπληρώσουν το ετήσιο σχολικό δελτίο οι γονείς τους θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 20 ευρώ…, γέροντες του ΟΓΑ…).

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ως άλλο ένα κομμάτι της γενικευμένης επίθεσης κράτους και κεφαλαίου, κινούμενη στο μότο «οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι», ξεπουλάει στα χαρτιά όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και φέρνει τις πελατειακές σχέσεις μέσα στην επιχείρηση «Υγεία».

Την ίδια στιγμή που Πανελλαδικά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αντιστέκονται στην εγκύκλιο της ντροπής , με δράσεις όπως η κατάληψη του Υπουργείου Υγείας πριν λίγες μέρες, με απεργιακές κινητοποιήσεις κτλ, στην Ηγουμενίτσα γιατροί και νοσοκόμοι δεν δείχνουν ίχνος ευαισθησίας απέναντι στον χαμηλοσυνταξιούχο, στον ανασφάλιστο, στον άπορο και άστεγο, στον μετανάστη ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, δημιουργούν προβλήματα στο μικρό μέρος του προσωπικού που δεν πειθαρχεί στην παράνοια αυτή και επιλέγει να αντιστέκεται.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΝ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΟΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Κατάληψη «Κελί της Ελευθερίας» (ΤΕΙ Ηγουμενίτσας)

ενάντια στις αντιφάσεις του υπάρχοντος…

katalipsikeli@gmail.com

——————————-

Ανακοίνωση της πρώτης παρέμβασης (1/2/2011):

Τον τελευταίο καιρό, όπως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έτσι και στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, για οποιαδήποτε εξέταση απαιτείται ελάχιστο αντίτιμο 5ευρώ, ενώ αν χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις το ποσό ανεβαίνει. Ενώ Πανελλαδικά το μεγαλύτερο ποσοστό των γιατρών δεν πειθαρχούν σε αυτήν την παράνοια, που αποτελεί μόνο την αρχή, στην Ηγουμενίτσα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας αρνούνται την είσοδο σε όποιον δεν έχει να πληρώσει τα 5ευρώ, είτε αυτός είναι ντόπιος είτε μετανάστης. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι ελάχιστοι γιατροί οι οποίοι αρνούνται να ζητήσουν το αντίτιμο από τους ασθενείς, έχουν σοβαρά προβλήματα από τους ανωτέρους τους, καθώς δέχονται απειλές για αναφορές και άλλου τύπου χαφιεδισμούς.

Ειδικότερα, η μοναδική γιατρός η οποία δέχεται καθημερινά μετανάστες στο ιατρείο της, αρνούμενη να ζητήσει φυσικά το αντίτιμο από ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες που ψάχνουν στα σκουπίδια για να επιβιώσουν, είναι αυτή η οποία δέχεται καθημερινή επίθεση από τους υπόλοιπους γιατρούς και ανωτέρους.

Στις 1/2/2011 έγινε παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, από συντρόφους, κατά τη διάρκεια της οποίας πετάχτηκαν τρικάκια, φωνάχτηκαν συνθήματα στους διαδρόμους του Κ.Υ. και κρεμάστηκε ένα πανώ από έξω, που έγραφε “Ο Όρκος του Ιπποκράτη δεν κάνει 5 ευρώ, ντόπιοι και μετανάστες τζάμπα στο γιατρό”.

Η αντίδραση του κόσμου που βρισκόταν στο Κέντρο Υγείας ήταν φοβερά θετική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ενός ηλικιωμένου κύριου ο οποίος όταν είδε την ομάδα ΔΙ.ΑΣ να φτάνει άρχισε να απορεί φωναχτά αν τελικά έχουμε χούντα ή δημοκρατία!

πηγή και φωτογραφίες: Athens IMC (1, 2)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: