Κείμενο αγροτικών γιατρών του ΚΥ Πολιχνίτου Λέσβου – 6/12/2010

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ

Σας γνωστοποιούμε ότι το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου αδυνατεί να λειτουργήσει κανονικά όλες τις ημέρες του μήνα Δεκεμβρίου και στο εξής, μετά τις τελευταίες κινήσεις της διοίκησης του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Μυτιλήνης “Βοστάνειο” και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

1. Συγκεκριμένα, μετά την έναρξη της εφαρμογής του νόμου 3868/2010, το υπουργείο δεσμεύεται για την αποζημίωση 7 εφημεριών το μήνα (5 καθημερινές, 1 Σάββατο, 1 Κυριακή-Εξαιρέσιμη ημέρα), με τη μορφή επιδόματος. Για την πραγματοποίηση επιπλέον εφημεριών είναι απαραίτητη η έγκριση από τη ΔΥΠΕ και η αποζημίωση δίνεται από το νοσοκομείο στο οποίο υπαγόμαστε και την περιφέρεια. Χωρίς να υπάρχει τέτοια έγκριση, δεχτήκαμε να πραγματοποιήσουμε επιπλέον εφημερίες το μήνα Οκτώβριο έτσι ώστε να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών του μήνα καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού, αλλά και με την προφορική δέσμευση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του ΓΝΝΜ για έγκριση των επιπλέον εφημεριών.

Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη που δείξαμε στους προϊσταμένους μας προδόθηκε, καθώς ενώ έχει παρέλθει η προθεσμία καταβολής των αποζημιώσεων, έχουμε αποζημιωθεί μόνο τις 7 εφημερίες που περιλαμβάνονται στο επίδομα εφημέρευσης που προβλέπει ο νόμος 3868/2010, και ουδεμία έγκριση δεν έχει δοθεί για τις υπερωρίες μας.

Συνεπώς, δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να πραγματοποιήσουμε έστω και μία επιπλέον εφημερία από αυτές που ορίζει η νομοθεσία. Οι ανάγκες του πληθυσμού για περίθαλψη δε μας αφήνουν αδιάφορους, όπως ενδεχομένως να σπεύσει να ισχυριστεί κάποιος, αλλά θεωρούμε απαράδεκτο να στηρίζεται η λειτουργία των ΚΥ της περιφέρειας στις προσωρινές λύσεις που προτείνονται και την υπερεργασία των γιατρών, η οποία δεν καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες του πληθυσμού, αλλά παρουσιάζει απλώς προς τα έξω ότι κάποιος είναι πάντα στο ΚΥ, άσχετα με το αν είναι εξαντλημένος σωματικά και ψυχικά. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιούμε επιπλέον εφημερίες, αφού η διαδικασία που προβλέπεται είναι ότι όλοι πραγματοποιούν 7 και για τις επιπλέον πρέπει να δίνεται έγκριση, σύμφωνα με την απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ. Το ζήτημα δεν είναι αμιγώς οικονομικό, καθώς δουλεύουμε εκτός νομικού πλαισίου, εφόσον πραγματοποιήσαμε εφημερίες τους περασμένους μήνες, χωρίς να έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια ΔΥΠΕ. Αυτό πλέον παύει να ισχύει.

2. Επιπλέον, να δηλώσουμε για άλλη μια φορά, ότι οι εφημερίες του ΚΥ Πολιχνίτου είναι σχεδόν όλες επισφαλείς. Οι δύο επιμελήτριες που υπηρετούν στο ΚΥ δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλες τις ημέρες του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι τις περισσότερες ημέρες κάθε μήνα το ΚΥ λειτουργεί χωρίς επιμελητή ιατρό, σε πλήρη αντίθεση με τη νομοθεσία και την ιατρική δεοντολογία, και αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα άλλα ΚΥ του νησιού. Με τα τρέχοντα δεδομένα το ΚΥ παραμένει ακάλυπτο για 19 μέρες το Δεκέμβριο. Μάλιστα το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου κατατέθηκε τροπολογία με βάση την οποία το ΚΥ μας υπάγεται στη Β’ και όχι στη Γ’ ζώνη, όπως ήταν ως σήμερα. Αυτό έχει ως επακόλουθο οι επιμελητές να κάνουν μέχρι 5 ενεργείς εφημερίες και οι διευθυντές μέχρι 4. Το παραπάνω συνεπάγεται ότι οι επιμελήτριες του ΚΥ θα παραμείνουν απλήρωτες για τις επιπλέον εφημερίες που θα πραγματοποιήσουν αυτό το μήνα, ενώ από τον επόμενο μήνα που θα ισχύσει η αλλαγή, το ΚΥ θα παραμείνει ακάλυπτο για 22 ημέρες τον Ιανουάριο. Φυσικά για το πρόβλημα αυτό δεν ευθύνεται αποκλειστικά η τροπολογία αυτή, αλλά η στάση της διοίκησης που αρνείται να προβεί σε προσλήψεις, όπως και ο ίδιος ο νόμος 3868/2010, που έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία όλων σχεδόν των νοσοκομείων και ΚΥ της περιφέρειας και των μεγάλων πόλεων και έχει εισάγει και επίσημα την επιδοματοποίηση των αποζημιώσεων για τις υπερωρίες. Οι 24ωρες εφημερίες των ιατρών είναι ο πυρήνας της λειτουργίας του ΕΣΥ υπό τις παρούσες συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη μετατροπή των αποζημιώσεων για τις υπερωρίες αυτές σε επίδομα, όπως άλλωστε έχει κάνει και το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών μέσω αποφάσεων της ΟΕΝΓΕ.

Έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα τη διοίκηση του ΓΝΝΜ “Βοστάνειο” τηλεφωνικά αλλά και με επίσημα έγγραφα για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο λύνεται μόνο με προσλήψεις ιατρών. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η διοίκηση του ΓΝΝΜ αδιαφορεί προκλητικά, παίζοντας κορώνα γράμματα με την υγεία του πληθυσμού της περιοχής του Πολιχνίτου, που σημειωτέον είναι μια μεγάλη περιοχή, με πολλά χωριά, και γηράσκοντα ως επί το πλείστον πληθυσμό, με πολλά προβλήματα υγείας. Άλλωστε, όπως είμαστε υποχρεωμένοι με βάση το πρόγραμμα εφημεριών να εφημερεύουμε τις ημέρες αυτές, είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε την εισαγγελία Λέσβου, κάθε φορά που η εφημερία είναι παράνομη και επισφαλής. Η αμέλεια από μέρους μας να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς θεωρούμε ότι μας καθιστά συνυπεύθυνους, αφού συμμετέχουμε στις παράνομες αυτές εφημερίες.

Αρνούμαστε πλέον να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε παράνομες εφημερίες, εκτός αν κάποιος προϊστάμενος αναλάβει την ευθύνη γραπτώς για τις εφημερίες αυτές.

3. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μην υπογράψει ως σήμερα τις παρατάσεις σε δύο αγροτικούς ιατρούς που υπηρετούν στο ΚΥ Πολιχνίτου, ουσιαστικά διώχνοντάς τους. Οι συνάδελφοι έχουν καταθέσει εμπρόθεσμη αίτηση για παράταση και οι νέοι αγροτικοί θα έρθουν στο ΚΥ μας μετά από τουλάχιστον 3 μήνες, αφού ακόμα δεν έχουν διοριστεί και είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν 3μηνη εκπαίδευση στο ΓΝΝΜ πριν τοποθετηθούν στην θέση τους. Ο λόγος που μας εξηγήθηκε τηλεφωνικά από το Υπουργείο είναι ότι λόγω οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο να πληρώνουν δύο μισθούς για την ίδια θέση και ότι δεν προβλέπεται από το νόμο. Οι δικαιολογίες βέβαια δεν ισχύουν καθώς αφενός δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξασφάλισης της συνεχούς λειτουργίας του ΚΥ και άλλωστε αυτό συνέβαινε πάντα, αφού οι προκηρύξεις και οι διορισμοί καθυστερούν, και αφετέρου οι αγροτικοί ακόμα δεν έχουν διοριστεί (άρα για ποιούς δύο μισθούς μιλάμε;). Ο παραλογισμός έφτασε σε κωμικά σημεία, καθώς από το υπουργείο μας είπαν να δουλέψουν οι συνάδελφοι στους οποίους δεν έχει υπογραφεί παράταση “με δική τους ευθύνη”! Δηλαδή, να συνεχίσουν να δουλεύουν, ενώ έχει λήξει η σύμβασή τους, και χωρίς μισθό, ελπίζοντας ότι εκ των υστέρων ο υπουργός θα υπογράψει τις παρατάσεις!

Φυσικά δε σκέφτηκαν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύμβαση, είναι παράνομο να δουλεύουν και οποιαδήποτε υπογραφή βάλουν στο εξής σε επίσημο έγγραφο είναι επίσης παράνομη αφού η σφραγίδα τους γράφει ότι είναι ιατροί του ΓΝΝΜ, ενώ κάτι τέτοιο δε θα ισχύει από την επόμενη της λήξης της σύμβασής τους. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, σε παρόμοια περίπτωση σε άλλη περιοχή, αγροτικός ιατρός που δούλεψε τρεις μήνες επιπλέον ελπίζοντας στις υποσχέσεις του υπουργείου για παράταση, δεν πληρώθηκε και όταν πήγε να κινηθεί νομικά, διαπίστωσε ότι ο ίδιος ήταν εκτεθειμένος νομικά αφού υπέγραφε ως ιατρός τους δημοσίου, κάτι το οποίο δεν ήταν.

Στη δική μας περίπτωση, οι συνάδελφοι αρνήθηκαν να παρανομήσουν όπως τους πρότειναν προφορικά, και ο ένας ήδη αποχώρησε και του δεύτερου η σύμβαση λήγει στις 6 Δεκεμβρίου.

Να επισημάνουμε ότι οι υπηρετούντες αγροτικοί ιατροί είναι 3 στο ΚΥ, και καλύπτουν μετά βίας τις ανάγκες του, καθώς στο οργανόγραμμα υπάρχει μία ακόμα θέση αγροτικού, η οποία όμως για άγνωστο σε μας λόγο δεν προκηρύσσεται από το υπουργείο τους τελευταίους μήνες. Με απλά λόγια, το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΓΝΝΜ προσπαθεί να μας πείσει ότι από 7 Δεκεμβρίου ο ένας αγροτικός που μένει μπορεί να καλύψει όλη την εργασία που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έπρεπε να καλύπτουν 4 αγροτικοί ιατροί! Επίσης ο συνάδελφος που αποχωρεί στις 6 Δεκεμβρίου καλύπτει για μία ημέρα κάθε εβδομάδα το Δ.Δ. Σταυρού, το οποίο θα μείνει χωρίς γιατρό, μέχρι να τοποθετηθεί ο νέος αγροτικός στη θέση του.

Η μόνη λύση που έχουν εφαρμόσει οι διοικήσεις ως τώρα είναι να μεταφέρουν άτυπα στο ΚΥ Πολιχνίτου τους δύο αγροτικούς γιατρούς που καλύπτουν τα χωριά Βρίσα, Βασιλικά και Λισβόρι, πράγμα που είναι πιθανό να συμβεί και τώρα σε μόνιμη βάση. Αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι τα ιατρεία στα παραπάνω χωριά θα κλείσουν, αφήνοντας εκτεθειμένο τον πληθυσμό τους.

4. Επισημαίνουμε, τέλος, για άλλη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό στο ΚΥ, που μας επηρεάζουν άμεσα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός οδηγών ασθενοφόρου δεν καθιστά εφικτό να καλυφθούν όλες οι βάρδιες, παρόλο που οι οδηγοί αποποιούνται συχνά το δικαίωμά τους στην κανονική άδεια. Ως αποτέλεσμα αυτό έχει για 8 ώρες κάθε μέρα να καλύπτονται οι μεταφορές του ΚΥ από το ήδη υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ Μυτιλήνης ενώ οι γιατροί του ΚΥ αδυνατούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε επείγοντα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα τις ώρες της κενής αυτής βάρδιας. Επίσης, οι νοσηλεύτριες είναι πολύ λιγότερες από τις απαραίτητες για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Οι ελλείψεις στο λοιπό προσωπικό είναι εξίσου πολλές με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να καλύπτουν ταυτόχρονα 2 ή και 3 οργανικές θέσεις. Να αναφέρουμε τέλος την απουσία ακτινολόγου ή χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος. Επιπλέον, η  έλλειψη παρασκευαστή που θα ισχύει από το Φεβρουάριο (καθώς λήγει και δεν ανανεώνεται η σύμβασή του) συμπληρώνει το παζλ της διάλυσης του ΚΥ μας.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι ο σκοπός των αρμόδιων φορέων είναι το ΕΣΥ να λειτουργεί με όσο το δυνατόν λιγότερο προσωπικό, που θα εργάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες και θα λαμβάνει όσο το δυνατόν μικρότερες αμοιβές. Η διάλυση των δομών του ΕΣΥ ακολουθώντας αυτή την πορεία είναι αναπόφευκτη, σε συνδυασμό μάλιστα με την επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού, η οποία αποτυπώνεται και στα στοιχεία για αύξηση των επισκέψεων σε Νοσοκομεία και ΚΥ κατά 30%. Μάλιστα από τον Ιανουάριο αρχίζει η εφαρμογή της επιβολής αντιτίμου στους ασθενείς που προσέρχονται και στα ΚΥ, παρά τις  προειδοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, πολλών κατά τόπους ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και της συνέλευσης των αγροτικών γιατρών της Λέσβου ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει αποδεκτό ούτε από τους ασθενείς, ούτε από τους γιατρούς.

Είναι απαράδεκτο να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράνομα, είναι απαράδεκτο να αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε έχοντας συνεχώς στο μυαλό μας τη σκέψη της παραίτησης, λόγω αδυναμίας μας να ανταποκριθούμε στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις της διοίκησης.

Παράλληλα, ακούγονται καθημερινά σενάρια για συγχώνευση Κέντρων Υγείας, βάσει των οποίων το ΚΥ Πολιχνίτου θα εξαφανιστεί από το χάρτη. Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από τους κατοίκους για την έλλειψη προσωπικού, για τις προοπτικές επιβίωσης του ΚΥ της περιοχής και για την πιθανότητα επιβολής αντιτίμου για τις υπηρεσίες του ΚΥ.

Απαιτούμε:

 • Άμεση υπογραφή της παράτασης του αγροτικού, του οποίου η θητεία λήγει στις 6/12. Αυτό για να έχει νόημα και να μην έχει φύγει ο συνάδελφος από το νησί πρέπει να γίνει μέχρι την ημερομηνία αυτή.
 • Άμεση πρόσληψη επιμελητών ιατρών. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έχει γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια, θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό που εξυπηρετείται από το ΚΥ Πολιχνίτου.
 • Άμεση προκήρυξη της θέσης ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου που προβλέπεται, αλλά δεν προκηρύσσεται για άγνωστο λόγο. Χωρίς την κάλυψη αυτής της θέσης, το ΚΥ υπολειτουργεί και επιβίωνε ως τώρα μόνο λόγω των εξοντωτικών ωραρίων εργασίας των υπηρετούντων ιατρών.
 • Άμεση κάλυψη των θέσεων παρασκευαστή (μένει κενή από το Φεβρουάριο), χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος ή ακτινολόγου, νοσηλευτικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρου και όσων ακόμα κρίνονται αναγκαίες.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι συνεχίσουν να αδρανούν σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα, τους καθιστούμε υπεύθυνους ηθικά και νομικά και τους καλούμε να μας ενημερώσουν με ποιόν τρόπο θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΚΥ Πολιχνίτου από τώρα και στο εξής.

Να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι το δικαίωμα στο ρεπό μετά από 24ωρη εργασία (εφημερία) δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ανακοινώνουμε ότι συνεχίζουμε εδώ και 2 μήνες να το λαμβάνουμε κανονικά όλοι οι γιατροί του ΚΥ Πολιχνίτου, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του καθενός (ειδικευμένος, ειδικευόμενος, αγροτικός). Αυτό όχι μόνο δεν έχει επιτείνει τα προβλήματα του ΚΥ, αλλά αντίθετα αποτελεί ένα από τα λίγα στοιχεία που επιτρέπει την όσο το δυνατόν ποιοτική περίθαλψη, καθώς αποτρέπει την πλήρη σωματική και ψυχική εξάντληση των γιατρών που θα τους καθιστούσε επικίνδυνους για τον εαυτό τους και τους ασθενείς.

Καταγγέλλουμε τη στάση του διευθυντή του ΚΥ Καλλονής που ακόμα δεν έχει αποσύρει την κλήση σε απολογία στο συνάδελφο που άσκησε το αυτονόητο δικαίωμά του.

Καλούμε τους αγροτικούς και τους ειδικευόμενους σε όλη τη χώρα που συνεχίζουν να δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια να αναλάβουν πρωτοβουλία να σταματήσουν να ανέχονται αυτή την κατάσταση.

Οι αγροτικοί γιατροί που υπάγονται στο ΚΥ Πολιχνίτου:

[υπογραφές όλων]

Advertisements

3 Σχόλια to “Κείμενο αγροτικών γιατρών του ΚΥ Πολιχνίτου Λέσβου – 6/12/2010”

 1. Ακις Ζειμπέκης Says:

  Διαβάζοντας τα όσα περιγράφουν οι συνάδελφοι σκέφτομαι οτι κάποιοι απο μάς βολεμένοι στο μικρόκοσμο μας,απογοητευμένοι ή και πλέον ..καλοφτιαγμένοι…..αδυαντούμε να καταλάβουμε την ουσία του ζητήματος.Η κατάρευση του ΕΣΥ όπως το ζήσαμε αργά ή γρήγορα θα αγγίξει και μας….Τα ρεπό μας φοβηθήκαμε να τα διακδικήσουμε-υπακούοντας στις φήμες για έλεγχο-,τις εφημερίες μας οι περισσότεροι τις βλέπουμε σαν επιπλέον επιδοματάκι…..ας πούμε ποιοί ξενυχτάν και ποιοί όχι…..και πολλά άλλα.Ηγγιγεν όμως η στιγμή που εμείς θα εντελόμεθα για αποσπάσεις και καλύψεις κενών αγροτικών ιατρείων.Το δτστύχημα θα είναι οτι οι συνάδελφοι αγροτικοί που ταρακούνησαν τα νερά-όχι όμως και όλες τις συνειδήσεις μας θα έχουν φύγει κι έτσι δε θα μας στηρίξουν….

 2. Ο κος Ζειμπέκης είναι Γενικός Ιατρός και Επιμελητής Α’ στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. (Για να καταλάβουν όλοι γιατί γράφει τα ανωτέρω)

  Κ. Ζειμπέκη, όσοι βρισκόμαστε στο νησί τώρα, ναι θα έχουμε φύγει και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση του ΕΣΥ από το πρίσμα του ειδικευομένου..Ωστόσο, ό,τι ξεκινήσαμε ευελπιστούμε να το συνεχίσουν οι επόμενοι αγροτικοί ιατροί, και από κοινού να αγωνιστείτε για το καλύτερο. Κάτι που δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάνουμε μόνοι στο νησί της Λέσβου, χωρίς την υποστήριξη επιμελητών ή ειδικευομένων του νησιού (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)…
  Γεώργιος Κατσάρας
  Αγροτικός Π.Ι. Βρίσας

 3. Ακις Ζειμπέκης Says:

  ΕΝ ΩΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ………

  Μιας και έχω ήσυχη-δόξα το θεό-εφημερία….σκέφτομαι και διαβάζω….. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που καλό είναι να καταγραφούν..Κι αυτό γιατί η γνώμη που μου δημιουργείται διαβάζοντας το τελευταίο διάστημα σε διάφορες ιστοσελίδες τα των αγροτικών της Λέσβου-πόσο μάλλον στον εκτός ΕΣΥ Λέσβου αναγνώστη-ίσως είναι ότι έχουμε διαφορετικό καθεστώς απ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, ή τέλος πάντων ότι εδώ επικρατούν συνθήκες ζούγκλας.
  Πρέπει να ξέρουμε ότι τη τελευταία πενταετία περίπου έχουν έρθει και στελεχώσει τα Κ.Υ αρκετοί νέοι –κυρίως Γενικοί –συνάδελφοι. Άνθρωποι με πολύ μεράκι, όρεξη, νέες ιδέες, καλό επιστημονικό επίπεδο, έχοντας και βέβαια διαφορετικές οπτικές γωνίες, ερεθίσματα, άποψη για την Π.ΦΥ .
  Το τι βρήκαμε όταν ήρθαμε???Να μιλήσω
  για το καθεστώς λειτουργίας του Κ.Υ,
  το καθεστώς εφημερίας,
  το καθεστώς αναγκών του πληθυσμού,
  το καθεστώς απαιτήσεων εκ μέρους του πληθυσμού,
  τη ποιότητα παροχής περίθαλψης και φροντίδας,
  το καθεστώς συνεργασίας και αποδοχής εκ μέρους του υπολοίπου προσωπικού-ιατρικού και μη-,
  το καθεστώς συνεργασίας με άλλες ειδικότητες,
  το καθεστώς συνεργασίας με τους συναδέλφους του Νοσοκομείου,
  το καθεστώς διευκόλυνσης και ενίσχυσης των απαιτήσεων μας για συνεχή εκπαίδευση .
  Κουβέντα για το άθλιο νόμο που ισοπεδώνει τους πάντες και τα πάντα και όλοι εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου, σα το καλό κρασί…..
  Κουβέντα για το τι σημαίνει τέλος πάντων αυτή η έρμη συναδελφική αλληλεγγύη και πόσο μακριά είναι από τη κοροϊδία και το χώσιμο…..
  Τεράστιες δυσκολίες..Κόντρες πολλές για απλά πραγματάκια… Πώς θα δουλεύει καθημερινά το Κ.Υ, πώς θα γίνονται οι επισκέψεις κατ οίκον, πώς θα γίνονται οι διακομιδές, πως θα καλυπτόμαστε από το ΕΚΑΒ μιας και υπάρχει τακτικότατα έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου, τι γίνεται –και μη γελάσετε ,απαιτούνται γνώσεις νομίζω πολιτικής οικονομίας-σε στάση εργασίας και τι σε απεργία, πώς να οργανώσουμε ένα στοιχειώδες μάθημα ,πώς θα γυρίσει ο αγροτικός από τη πόλη με ταξί που κοστίζει 50 ευρώ, τι γίνεται όταν τελειώσει το βράδυ η βενζίνη στο ασθενοφόρο, ποιος είναι ο ρόλος πολλών συναδέλφων από το παραϊατρικό προσωπικό ,και χιλιάδες –πιστέψτε με –καθημερινά ζητήματα που τη λύση τους εγώ τουλάχιστον δε την βρήκα σε κανένα εγχειρίδιο. Ταυτόχρονα κι ενώ πολλές φορές φεύγω από τη δουλειά μου έτοιμος να υποβάλλω παραίτηση και να αναχωρήσω και από την αγαπημένη μου Λέσβο, βλέπω την καθημερινή ροή ασθενών προς το Κ.Υ που κάτι δείχνει….. Βλέπω την αλλαγή νοοτροπίας και αποδοχής που εισπράττουμε κυρίως από ασθενείς, συγγενείς αλλά και συναδέλφους ιδιώτες και νοσοκομειακούς. Βλέπω ότι κανείς –προς το παρόν-συνάδελφος δε το βαλε κάτω, δεν παραιτήθηκε -ίσως και από τη σιγουριά του Δημοσίου- κάτι που αλλού παίρνει το αυτί μου ότι συμβαίνει…. κι όχι τίποτα αλλά αυτοί που φεύγουν έχουν και τη αποψάρα…. τους κι όλας….. Και στο επιστημονικό κομμάτι με τις λίγες γνώσεις μας είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες μας… Δε βάζω τη λέξη τεκμηρίωση για τι πλέον έχει γίνει σλόγκαν… Λάθη????πολλά…. Φόβοι..Αρκετοί…. Μόνοι μας δεχτήκαμε να μη κάνουμε τα ρεπό μας…. Μόνοι μας τσιμπήσαμε στα νέα –πλουσιοπάροχα-προγράμματα εφημερίας που μάλλον θα γυρίσουν μπούμερανγκ… Μπροστά μας οι φήμες για κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων και Κ.Υ..Μπροστά μας το ενδεχόμενο μετακινήσεων και αποσπάσεων…..
  Τελειώνοντας ,χωρίς κανένα ίχνος κολακείας, απλά αναπολώ τους αγροτικούς που πέρασαν και περνάν συνεχώς από κοντά μας… Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν και είναι χρήσιμοι συνεργάτες, αξιόλογοι επιστήμονες και πρόσφατα στιγμές από το παρελθόν αλλά και μικρές δόσεις από το μέλλον…….
  Δε πρέπει να ξεχάσω ότι πέρα από το μικρόκοσμο μου, υπάρχει και ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου με ότι δυνατότητες έχει και ο χώρος της Γενικής Ιατρικής με τις όποιες αδυναμίες του….
  Η καλύτερης σας συνεισφορά θα είναι να μας κάνετε να σας μιλήσουμε……. Προσθέστε στη σελίδα σας και τους μη αγροτικούς γιατρούς……

  Με αγωνία και εκτίμηση…………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: