Αγροτικοί ιατροί ΓΝΑρτας

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Είμαι αγροτικός στην Άρτα και μπήκα στο blog για να σας πω και τα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στο νομό μας. Υπάγομαι στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου στο οποίο η κατάσταση καθε αλλο παρα ιδεατή χαρακτηρίζεται! Τα προβλήματα είναι μέσες ακρες τα ίδια σχεδόν  με της Λέσβου όσον αφορά στα ρεπο. Συντάξαμε ένα έγγραφο σχεδόν ιδιο(κατοπιν συνεννόησης) με αυτο των αγροτικών της Λεσβου που παραθέταμε τους ευνόητους λογους για τους οποίους δικαιούμαστε τα ρέπο..η διευθύντρια δεν πηρε θέση γιατί απλουστατα δεν την συνέφερε και παρεπεμψε το θέμα στον Διοικητή του ΓΝΑρτας. Αυτός με την σείρα του παρεπεμψε το εγγραφο στο γραφείο προσωπικού το οποίο χθες μας έδειξε μια διευκρινιστικη εγκυκλιο οσον αφορά στο νομο 3754/2008 που αναφέρει οτι δικαίωμα στην 24ωρη αναπαυση μετα απο εφημερία εχουν οι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι. Βέβαια ομολογώ οτι οι άνθρωποι παραδεχτηκαν οτι υπαρχει ασάφεια και δεν νοείται ιατροι οι οποίοι καλύπτουν το νοσοκομείο και τα κεντρα υγείας και έχουν υποχρεώσεις ειδικευόμενου και ειδικεύμενου πολλές φορές (θα εξηγήσω παρακάτω), να μην έχουν και τα αντιστοιχά δικαιώματα. Εντέλει,ακομα το θέμα αυτό είναι ανοιχτο περιμενοντας αφενός απαντηση απο το Υπουργείο, αφετέρου συναντηση προσεχώς με τον Διοικητή.

Αλλά αυτο δεν ήταν το μοναδικό προβλημα του ΚΥΒ. Προ μίας εβδομάδας στείλαμε κ το παρακάτω εγγραφο στη Διοικηση με κοινοποίηση στη Διευθύντρια που αναφέρει τα εξής:

Όσον αφορά στην ποιότητα των εφημεριών μας, έχουμε να σας παραθέσουμε τα εξής:

Η Υ10α/Γ.Π ΦΕΚ 78Β του 2010 ορίζει ρητά για τα Κ.Υ. ότι «καθημερινά θα εφημερεύει σε ενεργό εφημερία ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος ή και ένας παιδίατρος εφόσον υπηρετεί». Επιπλέον, «μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες να εφημερεύει και άλλος ένας γιατρός ή το πολύ δύο συνολικά γιατροί προερχόμενοι από τις κατηγορίες Γενικής ιατρικής της παρ. 1 του άρθρου 26 του Ν.2519/1997 (ΦΕΚ 165/97 τ.Α’), αγροτικών γιατρών, επιμελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευομένων». Δηλαδή οπωσδήποτε ένας ειδικευμένος γιατρός σε ενεργό εφημερία. Δε νοείται να λειτουργεί Κ.Υ. απουσία ειδικευμένου.

Σας γνωστοποιούμε ότι αρνούμαστε να εφημερεύουμε σε Κ.Υ. χωρίς την ενεργό παρουσία ενός γενικού γιατρού ή παθολόγου. Εφόσον συνεχιστεί η κάλυψη των εφημεριών από δύο αγροτικούς ιατρούς και μόνο, γι΄ αυτό θα φέρει ευθύνη αποκλειστικά και μόνο η Διοίκηση του Γ. Ν. Άρτας και οι συναρμόδιοι φορείς.

Επιπλέον, εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από οδηγούς ασθενοφόρου. Αυτό έχει ως συνέπεια το ότι αν κληθεί το ΕΚΑΒ για να διακομίσει περιστατικό από το ΚΥΒ στο ΓΝΑρτας, απαιτεί συνοδεία ιατρού αλλά μετά δεν είναι εφικτή η επιστροφή του ιατρού με το ΕΚΑΒ,( το οποίο είναι και λογικό άλλωστε) με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε με δικά μας έξοδα. Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του ζητήματος είτε με την πρόσληψη επιπλέον οδηγών είτε έστω με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης .

Τέλος, δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη ούτε από νοσηλεύτριες λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να καλύπτονται μόνο οι μισές περίπου βάρδιες.

Συνοψίζοντας, στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου εφημερεύουν 2 αγροτικοί ιατροί χωρίς ειδικευμένο ιατρό( πλην 7 εφημερίων το μήνα που εφημερεύει η Διευθύντρια), χωρίς οδηγούς ασθενοφόρου στην απογευματινή κ κάποιες μέρες και την βραδινή βάρδια, και χωρίς νοσηλεύτρια, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Επειδή λοιπόν η λειτουργία του Κέντρου απέχει παρασάγγας από αυτό που λέμε «εύρυθμη», παρακαλούμε για την άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Περιττο να σας αναφέρω οτι μεχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, ουτε καν προφορική επι του θέματος. Απλά ελπίζουμε να έχει έστω διαβαστεί!

Κ το καλύτερο βέβαια έμεινε για το τέλος. Πληρωμή εφημεριών. Δεν γνωρίζω καν πως είναι η αίσθηση του να αμοίβεσαι για εφημερία δεδομένου οτι ξεκίνησα τον Ιουνιο,έχω κανει καμια 30εφημερίες ως τώρα και απο χρήματα τίποτα. Όχι,τελικά δεν ήταν κατι προσωπικό,όλοι οι ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροι του ΓΝΑρτας δεν εχουν πληρωθεί απο τότε,ενω οι παλαιότεροι εξ αυτών ακομα προσπαθουν να βρουν το δίκιο τους για τον απλήρωτο Νοέμβρη του 2009. Κ σαν να μη φτάνει η καθυστέρηση, ειπώθηκε απο τον οικονομικό σύμβουλο και τον Διοικητή οτι οι αγροτικοί δε θα πληρωθούν τις εφημερίες ενός μήνα του καλοκαιριού εναλλάξ, δηλαδή του δικου μας κεντρου υγείας τον Αυγουστο, των Αγνάντων Ιούλιο και ουτω καθ’εξης. Ο λόγος είναι οτι υπάρχει ελλειμμα στο κονδυλιο που δίνεται απο το υπουργείο. Πότε θα τις πληρωθούμε? Ας αναρωτηθούμε καλυτερα ΑΝ. Πάντως στη χθεσινή συναντηση που είχαμε με τον Διοικητή, απλά ας πούμε οτι άκρη δεν βγήκε, απάντηση σαφής δε δόθηκε ενω μας ζήτηθηκε να «οργανωθούμε λιγο καλύτερα» και να τον επισκεφτούμε παλι απο Δευτερα. Τώρα γιατί απο Δευτέρα…ας αναρωτηθούμε όλοι μας!!

Εν κατακλείδει, απο σήμερα 10/11/10 έχουμε ξεκινήσει επίσχεση εργασίας όλοι οι αγροτικοί και ειδικευόμενοι του ΓΝΑρτας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μας. Καλη τύχη σε εμάς και σε ολους εννοείται στην διεκδίκηση των τόσο «παράλογων»  αιτημάτων μας.

Advertisements

5 Σχόλια to “Αγροτικοί ιατροί ΓΝΑρτας”

 1. πρώην αγροτικός Says:

  Από εμπειρία προσωπική, αλλά και αυτή που μου μεταφέρθηκε από συναδέλφους αγροτικούς από όλη την Ελλάδα, αλλά και ειδικευόμενους πριν 2 χρόνια (πριν βγει ο νόμος 3754), μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σας απαντήσουν στο θέμα του ρεπό.

  Ο μόνος τρόπος να το πάρετε είναι αυτός που εφαρμόζουν οι αγροτικοί γιατροί στη Λέσβο. Δηλαδή να τα πάρουν, χωρίς να περιμένουν κάποια απόφαση. Απλώς πρέπει να το κάνουν όλοι μαζί. Οπότε είναι στο χέρι σας. Αν υπάρξει και πανελλαδική κινητοποίηση, τότε οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες.

  Ο νόμος 3754/2009 πράγματι έχει ερμηνευτεί με τον τρόπο που σας είπαν. Το νομικό πλαίσιο όμως που διέπει τις σχέσεις όλων των εργαζομένων στην Ελλάδα περιλαμβάνει και τους αγροτικούς, και πολύ ωραία περιγράφεται στο blog των αγροτικών της Λέσβου, στο σύνδεσμο δεξιά «Νομικό πλαίσιο σε σχέση με τα ρεπό». Άλλωστε και ο 3754, βασίζεται στις διατάξεις που περιγράφονται στο κείμενο αυτό και συγκεκριμενοποιεί το θέμα του ρεπό για τους ειδικούς και τους ειδικευόμενους. Και χωρίς συγκεκριμενοποίηση όμως το νομικό πλαίσιο ισχύει απολύτως για όλους.

  Δε χρειάζεστε κάποια απόφαση για να εφαρμόσετε το νόμο. Είναι νόμιμο και πρέπει να το κάνετε. Δεν υπάρχει εργοδότης στον πλανήτη που θα σου πει «μη δουλεύεις μια μέρα», αν δεν πιεστεί να το κάνει. Οπότε νομίζω να περιμένετε απάντηση είναι ουτοπικό…

 2. Συνάδελφε της Άρτας, για τα ρεπό δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω απ’ αυτά που έγραψε ο πρώην αγροτικός. Ξεκινήστε να τα παίρνετε όπως κάνουμε εμείς!
  Τώρα, όσον αφορά στην έλλειψη προσωπικού, στα ΚΥ αντιμετωπίζουμε και εμείς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας το ίδιο πρόβλημα…Ζητάμε να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις, αλλά ακόμη τίποτα…
  Για το ΕΚΑΒ, πρέπει να κοιτάξουμε τους νόμους που τους αφορούν και αν προβλέπεται να απαιτούν συνοδεία γιατρού, μιας και αποτελούν ειδικό προσωπικό. Τα λεφτά που δίνετε για την επιστροφή κακώς δεν τα παίρνετε. Πρέπει να ζητάτε απόδειξη απ’ το ταξί, να τη δίνετε στον διοικητικό σας και αυτός να σας δίνει τα χρήματα. Αν δεν ξέρει πως να το κάνει ας πάρει τηλέφωνο έναν από τους διοικητικούς των ΚΥ του νησιού μας. Έλεος δηλαδή!!!
  Όσον αφορά στις εφημερίες, οι Ειδικευόμενοι εδώ έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο. Οι αγροτικοί πληρωθήκαμε Σεπτέμβρη, αλλά όχι Αύγουστο!;
  Συγχαρητήρια για την επίσχεση εργασίας που ξεκινήσατε! Συνεχίστε δυναμικά!
  Έχετε την αλληλεγγύη μας…και σε λίγο καιρό ίσως και πιο άμεση…

 3. ενας απο Κ.Υ.Παλαμα-καρδιτσας Says:

  Αναλογη η κατασταση και εδω. Ο διευθυντης εστειλε το θεμα στην ιατρικη υπηρεσια και το διοικητικο συμβουλιο του νοσοκομειου. Το πρωτο ρεπο το εχει παρει ενας συναδελφος με καταθεση αιτησης που ουτε εγκριθηκε…ουτε δεν εγκριθηκε… και ως συννημενα δικαιολογητικα το π.δ. του1999 και την προσφατη θεση της ΟΕΝΓΕ οτι ειμαστε μελη της και δικαιουμαστε ρεπο. Περιμενουμε απαντηση(αρνητικη κατα τη γνωμη μου) αλλα οσοι το χουμε συζητησει ειπαμε να το τραβηξουμε με το ετσι θελω οπως τα παιδια στη λεσβο. Αυριο εχουμε συνελευση αγροτικων νομου. Αυτο που νομιζω ειναι οτι θα υποχωρησουν για τουτη τη φουρνια και θα μας τα δινουν ατυπα και μολις αλλαξουμε θα κανουν παλι τα κοροιδα. Πιστευω οτι θα ταν καλο να παιρναμε γραπτως απαντησεις,γι αυτο λεμε να το κανουμε με ατομικες αιτησεις οσο το δυνατον περισσοτεροι. Σε καθε περιπτωση τους επισημαινουμε οτι η μη τηρηση νομων απο διοιηκητες-διευθυντες διωκεται ποινικα,οποτε δεν παιρνουν το ρισκο να μας απορριψουν γραπτως.
  Οσο για τις διακομιδες με ΕΚΑΒ,μετα απο πιεση θα μας επιστρεφουν οι οδηγοι υπηρεσιας του νοσοκομειου και οταν αυτοι δεν εχουν βαρδια θα επιστρεφουμε με ταξι και με την καταθεση της αποδειξης θα παιρνουμε τα χρηματα μας πισω.
  Βαλαμε ως ζητημα και τη σιτιση στις εφημεριες οπου δεν υπαρχει καμια προβλεψη εδω. Τρωμε πληρωνοντας απ την τσεπη μας. Θα συζητηθει και αυτο στη συνελευση. Ο δ/της του νοσοκομειου αρχικα εκανε το κοροιδο.
  Τελος για το αν θα συμβαλουμε στην εφαρμογη του 3ευρου υπαρχουν αντικρουομενες αποψεις που μαλλον θα συζητηθουν και αυτες.

  Υ.Γ.Θα συνεχισουμε την ενημερωση στην κεντρικη σελιδα και οχι στα σχολια, οταν μαθουμε πως δουλευουν αυτα τα παλιομηχανηματα…….

 4. Συνάδελφε της Άρτας τι γίνεται με την επίσχεση;

 5. Γιαννης Says:

  Πιστευω πως μετα το εναυσμα των συναδελφων στη Λεσβο οι περισσοτεροι αγροτικοι στην Ελλαδα διεκδικουν η προκειται να διεκδικησουν ρεπο. Εμεις στο ΚΥ Αλιβεριου (Ευβοιας) ειμαστε στο «προκειται». Προς το παρον απο την Παρασκευη ξεκινησαμε επισχεση εργασιας λογω μη πληρωμης των εφημεριων Ιουλιου, οταν ολοι οι υπολοιποι γιατροι της Ευβοιας (ειδικευμενοι, ειδικευομενοι, αγροτικοι) τις εχουν πληρωθει εδω και περιπου δυο μηνες (και οι επιμελητες μας στο ΚΥ)!! Χθες ανακαλυψαμε πως το ιδιο συμβαινει και με τις εφημεριες του Αυγουστου…Για καποιο περιεργο λογο μονο οι αγροτικοι του Αλιβεριου εχουμε προβλημα καθε φορα…..οπως με την αναλυση της μισθοδοσιας μας (το πρασινο) που αλλα λεει ως τελικο ποσο και αλλα βλεπουμε εμεις στο λογαριασμο μας!(λιγοτερα εννοειται), ενω σε επικοινωνια με τη διοικηση του Νοσοκομειου η υπαλληλος αφηνιασε επειδη πηραμε στα χερια μας το χαρτι αυτο, λες και ηταν απορρητο εγγραφο!
  Οταν (ευχομαι συντομα) ληξει το θεμα αυτο θα διεκδικησουμε πιο ενεργα και τα νομιμα ρεπο μας…Καλη δυναμη σε ολους!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: