Σχετικά με τη χορήγηση ρεπό στους αγροτικούς γιατρούς (από Χαλκιδική)

Ακολουθεί το κείμενο που συνέταξαν οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας της Χαλκιδικης, τον Αύγουστο του 2009, ως απάντηση στην άρνηση της χορήγησης των ρεπό από το Διοικητή του Γ.Ν. Χαλκιδικής στους αγροτικούς ιατρούς.

Προς το διοικητή του Γ.Ν. Χαλκιδικής

Σχετικά με τη χορήγηση ρεπό στους αγροτικούς γιατρούς.

Στις 3-8-09 στάλθηκε στα Κέντρα Υγείας του νομού Χαλκιδικής διαταγή σας «Σχετικά με τη χορήγηση εικοσιτετράωρης αντισταθμιστικής ανάπαυσης στους αγροτικούς γιατρούς». Σ’ αυτήν ισχυριζόσαστε ότι η «εικοσιτετράωρη αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) έχει θεσμοθετηθεί μόνον για τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς» και ότι δεν επιτρέπεται να χορηγείται στους αγροτικούς γιατρούς.

Η απαίτησή σας είναι παράνομη, καθώς παραβαίνει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως αυτή αποτυπώνεται στα ΠΔ 88/1999 και 76/2005. Η εκ νέου επικύρωση του ΠΔ 88/1999 με το ΠΔ 76/2005 ήταν εξάλλου η αφορμή για τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών που έληξαν με την υπογραφή της πρόσφατης κλαδικής σύμβασης (Ν. 3754/2009). Αναπαράγουμε αυτούσια τα αποσπάσματα από τα ΠΔ που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό μας:

«Επιτρέπονται επίσης παρεκκλίσεις [από την εφαρμογή του 48ωρου], µε την επιφύλαξη της ισχύουσας νοµοθεσίας, µε συλλογικές συµβάσεις µεταξύ των πλέον αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζοµένων ή µεταξύ εργοδοτών και των πλέον αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζοµένων ή µε συµφωνίες µεταξύ εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζοµένων στα εργασιακά συµβούλια, υπό τον όρο ότι στους οικείους εργαζόµενους χορηγούνται ισοδύναµες περίοδοι αντισταθµιστικής ανάπαυσης. […] Οι διατάξεις του παρόντος διατάγµατος εφαρµόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις, εκµεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δηµόσιου τοµέα. […] Σε κάθε εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος διατάγµατος επιβάλλονται, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, οι διοικητικές κυρώσεις του άρθρου 24 του ν. 2224/94 […] Σε κάθε εργοδότη που παραβαίνει από αµέλεια ή πρόθεση τις διατάξεις του παρόντος επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 25 του ν. 2224/94».

Αναπαράγουμε επίσης την ενδιαφέρουσα παρατήρηση του Μιχαήλ Δ. Μιχαήλ (δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω):

«Η αποδοχή της χορήγησης ρεπό μετά από εφημερία δεν θα έπρεπε να θεωρείται παραχώρηση ή χάρισμα του Υπουργείου Υγείας στους Γιατρούς, αλλά αυτονόητη και επιβεβλημένη υποχρέωσή του σε ένα δικαίωμα το οποίο υπάρχει ήδη από την 23 Νοεμβρίου 1993, ημερομηνία έκδοσης της Κοινοτικής Οδηγίας 93/104/ΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό μας δίκαιο με το Π.Δ.88/1999».

Δεν υπάρχει καμία αμφισημία σε όσα γράφονται παραπάνω σχετικά με το κατά πόσο δικαιούνται ρεπό οι αγροτικοί γιατροί.

Από εκεί και πέρα, δεν δεχόμαστε να αντιμετωπιζόμαστε ως αυτοί που πειθήνια θα τραβάνε το κουπί για να μπαλώνουν τις ελλείψεις χεριών στο απαξιωμένο ΕΣΥ (ελλείψεις που γίνονται ακόμα πιο οφθαλμοφανείς εν μέσω της τουριστικής περιόδου), χωρίς να τους παρέχεται η απαραίτητη ξεκούραση. Θεωρούμε απαράδεκτο να διαχωριζόμαστε από τους ειδικούς και ειδικευόμενους συναδέλφους σχετικά με το ζήτημα του ρεπό, λες και εμείς δεν εργαζόμαστε και δεν εφημερεύουμε. Δεν είναι δυνατό να βγάζουμε 10 και 12 εφημερίες το μήνα (πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα, αντί για τις 48 που ακόμα και ο νόμος προβλέπει) και να εξαναγκαζόμαστε να συνεχίζουμε τη δουλειά μετά από αυτές, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική μας υγεία όσο και την υγεία των ασθενών.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να διεκδικούμε την εικοσιτετράωρη αντισταθμιστική ανάπαυση, δηλαδή το αυτονόητο. Σας καλούμε να ανακαλέσετε την πρόσφατη διαταγή, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ανάπαυσης και για τους αγροτικούς γιατρούς.

Οι αγροτικοί γιατροί του ΚΥ Κασσανδρείας

Συλλογή υπογραφών στήριξης της κινητοποίησης:

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: