Ενημέρωση για τη σημερινή στάση εργασίας

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν σχεδόν καθολική στα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας του νησιού από τους αγροτικούς γιατρούς, γεγονός που αποδεικνύει την απόλυτη αλληλεγγύη όλων μας στο συνάδελφο που κλήθηκε σε απολογία, αλλά και την ενότητα και αποφασιστικότητά μας. Τα Κέντρα Υγείας Άντισσας, Πολιχνίτου και Πλωμαρίου λειτούργησαν μετά τις 11 με προσωπικό ασφαλείας (το ΚΥ Καλλονής άλλωστε δεν βασίζεται σε αγροτικούς για τη λειτουργία του), ενώ τα περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται σε όλα τα ΚΥ παρέμειναν κλειστά.

Πάνω από 30 από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στη στάση κατάφεραν να κατεβούν στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που ενώ συμμετείχαν στη στάση, δεν κατάφεραν ή δεν επέλεξαν να έρθουν στην παράσταση διαμαρτυρίας. Τοποθετήθηκε πανό στην είσοδο του νοσοκομείου που έγραφε «ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΟΙ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ«, το οποίο στη συνέχεια παρέμεινε κρεμασμένο στα εξωτερικά κάγκελα, και μοιράστηκαν κείμενα σε άλλους εργαζομένους στο νοσοκομείο και περαστικούς.

Γύρω στις 12.30 ανεβήκαμε στο γραφείο του διοικητή, Παύλου Παπαδόπουλου. Παρόντες ήταν, εκτός από τον ίδιο, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλλονής Βασίλης Κουμαρέλας (που κάλεσε σε απολογία τον συνάδελφο), ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας Χριστόφορος Θεοδώρου, και άλλο ένα άτομο άγνωστο σε μας.

Του θέσαμε τα ζητήματα που μας απασχολούν, το ρεπό μετά από κάθε εφημερία, την 24ωρη ετοιμότητα, την ανευθυνότητα των διοικητικών αρχών καθώς όλες οι ανάγκες που δημιουργούνται από τις ελλείψεις του ΕΣΥ φορτώνονται στους αγροτικούς γιατρούς, όπως και το σημαντικότατο ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση για καταβολή εισιτηρίου για τους ασθενείς στο ΚΥ Καλλονής, και προσεχώς σε όλα τα ΚΥ.

Ο διοικητής ουσιαστικά δεν είπε τίποτα για κανένα από τα θέματα. Το μόνο που επαναλάμβανε είναι ότι λειτουργεί με εντολές και μόνο, ενώ έφτασε στο σημείο να τολμήσει να πει ότι «είναι μαζί μας»(!!!).

Εμείς του ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε μαζί, δεν είμαστε άνθρωποι που όλες οι κινήσεις μας κατευθύνονται από εντολές, και δεν πρόκειται να περιμένουμε να έρθει απάντηση από το υπουργείο υγείας (πράγμα που δε θα γίνει ποτέ, γιατί έχει ξεκαθαριστεί ότι δε χρειάζεται να έρθει καμία εντολή, αφού η εργατική νομοθεσία είναι σαφής), αλλά θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι αντιστοιχεί στις αντοχές μας.

Για το θέμα του ρεπό δεν είχε κάτι να αντιτάξει, και μετά από πίεση είπε ότι θα περιμένει μέχρι την προσεχή Δευτέρα να έρθει επίσημο έγγραφο από το υπουργείο και σε περίπτωση που δεν έρθει θα βγάλει ο ίδιος απόφαση υπέρ μας. Φυσικά θεωρούμε απίθανο να έρθει οποιοδήποτε χαρτί που να περιέχει παράνομη εντολή από το υπουργείο, και επιφυλλασσόμαστε να πιστέψουμε ότι υπάρχει περίπτωση να απαντήσει ο ίδιος θετικά. Σε κάθε περίπτωση, δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε τακτική, και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τα ρεπό κανονικά και πριν και μετά τη Δευτέρα, όπως κάνουμε από τις αρχές του μήνα.

Αρνήθηκε να δώσει εντολή στο διευθυντή του ΚΥ Καλλονής να αποσύρει την κλήση σε απολογία στο συνάδελφο, για τη μέρα που πήρε το ρεπό του. Μάλιστα, ο διευθυντής του ΚΥ Καλλονής Βασίλης Κουμαρέλας, είπε ότι είναι προς όφελός μας η καταγγελία (!!!), διότι αν τελεσιδικήσει υπέρ του συναδέλφου το θέμα, θα κατοχυρωθεί το ρεπό για όλους τους αγροτικούς. Φτάσαμε στα όρια της ανοχής μας σε εκείνο το σημείο, αλλά συγκρατηθήκαμε… Ας κάνουν λοιπόν καταγγελία σε όλους μας, αφού όλοι παίρνουμε ρεπό, τι φοβούνται; Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να διασπαστούμε.

Για την 24ωρη ετοιμότητα, που είναι ένα ζήτημα που καίει κυριολεκτικά τους περισσότερους αγροτικούς γιατρούς της Λέσβου που παραμένουν σαν φυλακισμένοι στα σπίτια τους χωρίς τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από την περιοχή ευθύνης τους για καμία στιγμή του 24ώρου για όλες τις εργάσιμες ημέρες, δεν απάντησε τίποτα, ούτε για τις τεράστειες ελλείψεις σε προσωπικό οδηγών ασθενοφόρων και νοσηλευτών.

Αξίζει να σχολιαστεί επίσης η άγνοιά του για την ύπαρξη ανασφάλιστων ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία, αφού είπε ότι κάποια ταμεία καλύπτουν αυτομάτως τα έξοδα και κάποια άλλα θα καταβάλλουν τα έξοδα εκ των υστέρων στους ασφαλισμένους. Σε ερώτηση για τους ανασφάλιστους, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού όποιος θέλει να ασφαλιστεί μπορεί να το κάνει, έστω στην πρόνοια! Αφήνουμε και αυτό το σημείο της «συζήτησης» στην κρίση του αναγνώστη…

Δηλώσαμε σαφώς ότι υπηρετούμε τις ανάγκες του πληθυσμού για υγεία, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένος ή όχι, ανεξάρτητα από το αν είναι μετανάστης, με «χαρτιά» ή χωρίς, και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε στάση, άσχετα με το αν το κράτος αποφασίσει ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας δεν δικαιούνται πρόσβαση στην υγεία.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η σημερινή στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας δεν ήταν τίποτα άλλο, πέρα από μια πρώτη κίνηση, που σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να τελειώσει εδώ. Άλλωστε, όπως είπαμε, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Στα θετικά της σημερινής κινητοποίησης ήταν η μεγάλη συμμετοχή, που ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Στο χέρι μας είναι να οργανωθεί καλύτερα την επόμενη φορά…

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΟΥ ΚΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. ΟΣΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ, ΤΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ.

Να σημειώσουμε επίσης τη -σημαντική για μας- παρουσία αλληλέγγυων κατοίκων της Μυτιλήνης, που ήρθαν μαζί μας στην παράσταση διαμαρτυρίας και μας βοήθησαν στην κατασκευή του πανό και του έντυπου υλικού που μοιράστηκε. Άλλωστε έχουμε δηλώσει επανειλλημένα ότι τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία δεν τα αντιμετωπίζουμε ως κλαδικές διεκδικήσεις, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά όλους και όλες, ανεξάρτητα από την ιδιότητά τους. Δεν χανόμαστε…

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ενημέρωση για τη σημερινή στάση εργασίας”

  1. Συνάδελφε θα μου επιτρέψεις να προσθέσω για το θέμα του ρεπό, ότι ο Διοιηκητής δεν είπε μόνο πως η απόφασή του τη Δευτέρα θα είναι υπέρ μας, αλλά ότι θα παίρνουμε τα ρεπό! Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ετοιμότητα θα παραμένει, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει, διότι η ημέρα του ρεπό δε θεωρείται εργάσιμη ημέρα. Βέβαια, ούτε η ετοιμότητα ισχύει όπως την ερμηνεύουν οι διοικητικές αρχές του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού. Επειδή το θέμα της ετοιμότητας το έχουμε εξαντλήσει σε άλλα άρθρα, δε θα επεκταθώ…

    Επιπροσθέτως, συνάδελφος της περιοχής της Γέρας ζήτησε να δωθεί απάντηση επιτέλους στο κείμενο που είχαν συντάξει και καταθέσει στις 2/9/2010 με αριθ. πρωτ. 13702 (άρθρο:»Κωμικοτραγικές οι συνθήκες στα Κέντρα Εφημεριών»). Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας είπε πως απάντησε 2 εβδομάδες μετά την κατάθεση του κειμένου. Ωστόσο, καμία απάντηση δεν έχει πάει στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής της Γέρας, ούτε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, στο οποίο υπάγονται τα ιατρεία αυτά. Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε για το ποιά ήταν η απάντηση, δεν είπε τίποτα!

    Τέλος, συνάδελφοι, των οποίων τα ιατρεία υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Καλονής, έθιξαν ακόμη ένα θέμα για το οποίο ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι ο Διοικητής και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας δεν είχαν καμία ενημέρωση! Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλονής καλεί συστηματικά Ιατρούς περιφερειακών ιατρείων, ακόμη και αγόνων, στο Κέντρο Υγείας για να κάνουν συνταγογράφηση, τη στιγμή που υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό (ειδικευμένοι ιατροί, καθώς και αγροτικός τοποθετημένος στο Κέντρο Υγείας) και αφήνοντας τις αντίστοιχες περιοχές ακάλυπτες για εκείνες τις ώρες!! Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλονής χαρακτήρισε το παραπάνω γεγονός ως «θεσμό» που γίνεται χρόνια!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: